Ce este neuromarketing-ul?
Neuromarketing-ul este știința care studiază modul în care organismul și creierul răspund la stimulii de marketing. Aceasta utilizează imagistica prin rezonanță magnetică și electroencefalografia ce funcționează în baza unor magneți puternici. Ei determină intensitatea circulației sangvine în așa numitele ,,centre de plăcere” ale creierului.
Care este scopul și influența sa?
Scopul neuromarketing-ului este de a înțelege mai profund comportamentul consumatorului. Astfel, companiile doresc să vadă cum emoțiile și amintirile asociate cu brandul lor influențează. Mai exact, cum influențează procesul de luare a deciziilor de cumpărare ale unei persoane la nivel inconștient.
Conținutul precum site-urile web, logo-urile și materialele din rețelele sociale sunt concepute pentru a evoca o reacție emoțională în creierul unei persoane. Folosind neuromarketing-ul, este mai ușor pentru branduri să înțeleagă care sunt sentimentele clienților lor și ce îi determină să facă o achiziție.
De ce este util neuromarketing-ul în cercetarea de marketing?
Neuromarketing-ul este extrem de util atunci când vine vorba de cercetarea de marketing.
Capacitatea de a evalua răspunsurile fiziologice ale consumatorilor la orice, de la ambalajul unui produs până la anunțul de promovare este o informație extrem de valoroasă. Mai ales dacă consumatorul mai oferă și un interviu profund despre motivul pentru care s-a simțit în așa mod. Acest lucru îți poate oferi o perspectivă incredibilă asupra cât de eficiente sunt campaniile tale actuale și ce poți face pentru a le îmbunătăți.
Dacă brandurile au aceste strategii, ele pot fi apoi folosite pentru a face viitorul conținut de marketing și mai atractiv. În special, în ceea ce privește așteptările, emoțiile și dorințele – „atingând” 95% din subconștientul oamenilor.
Exemple de Neuromarketing
PayPal a apelat la compania de neuromarketing NeueroFocus pentru a-și perfecționa motto-ul aproape uitat al mărcii („Sigur, simplu, wow!”). Ei au testat diferite expresii cheie pentru a le folosi în marketing pentru diferite caracteristici. Iar, atunci când au îmbunătățit „identitatea vizuală și verbală” pe baza datelor de neuromarketing, ratele lor de clic și răspuns au crescut de 3-4 ori.
Hyundai a adunat membrii publicului țintă la un UGC și le-a cerut să se uite la diferite părți ale uneia dintre mașini. În acest mod, le-a surprins activitatea creierului în timp ce făceau acest lucru. Studiul s-a concentrat pe părțile „primare” ale creierului care au declanșat emoții subconștiente. Iar rezultatele au dus la îmbunătățirea exteriorului mașinii.
Intel a vrut să înțeleagă ce cred consumatorii despre brandul lor. De această dată au hotărât să o facă într-un mod mai amănunțit decât efectuarea unei cercetări vechi de piață. Au angajat compania NeuroFocus pentru a descoperi cuvintele specifice pe care oamenii le asociau cu Intel și dacă aceste asociații au fost afectate de cultura unei persoane. Ei au atașat 64 de senzori la cap pentru a măsura activitatea electrică a creierului lor. După ce au analizat rezultatele EEG ale voluntarilor lor, atât în SUA, cât și în China, ei au aflat informații noi. Și „nu le-ar fi aflat niciodată prin cercetările de piață tradiționale și focus grupuri.”